Ζήτημα αξιοπιστίας του «κόφτη« βάζει το ΔΝΤ

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κομισιόν την Τετάρτη, οι εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να πέφτουν στο κενό. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Γερμανία εμφανίζονται άκαμπτοι για την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων, ενώ «πηγές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζουν να «εκπέμπουν» αισιοδοξία. Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, το Ταμείο αμφισβητεί την δυνατότητα της ΑΘήνας για επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, θέση με την οποία φέρεται να συμφωνεί και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει ξεκάθαρα στο Eurogroup την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται αισιόδοξος αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς να τρέφει ελπίδες για το επερχόμενο Eurogroup. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, και παρά το γεγονός πως το περιεχόμενο της συνάντησης παραμένει άγνωστο, είναι βέβαιο πως θα ασχοληθούν και με το ελληνικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση την Παρασκευή να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ