Παππάς: Αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί η αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο

Τη θέση ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενώ εκτίμησε ότι το πολιτικό θέμα θα επιλυθεί τα επόμενα 24ωρα.

Mιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων σχολιάζοντας ότι το θέμα «είναι πολιτικό και αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί σε αυτό το επίπεδο, διότι οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι επιπλέον να συζητήσουν».

Επ΄ αυτού ειδικότερα, σημείωσε: «Δεν αφήνουμε τη διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες τεχνικών κλιμακίων. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους τεχνοκράτες. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν κάθε στιγμή να αναλαμβάνουν και τις πολιτικές τους ευθύνες, να λένε ευθαρσώς και δημοσίως τι επιθυμούν και ποιες πολιτικές θέλουν να εφαρμόσουν. Το γνωστό τροπάρι "ας συζητήσουν οι θεσμοί" έχει τελειώσει ως μέθοδος και με τη δική μας μεγάλη συμβολή έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες να διατυπώσουν ανοιχτά τη θέση τους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα και η συνολική πορεία εφαρμογής του προγράμματος δίνουν απόλυτη βάση στην αξίωση της Ελλάδας ότι έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό η αξιολόγηση. Κατά συνέπεια, «όποιος αναζητά τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει, οφείλει να τους αναζητήσει σε άλλη πλευρά, και όχι σε επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Να τους αποδώσει, κυρίως, σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε οικονομικά δεδομένα».

Μετατόπιση και αλλαγή των απαιτήσεων από συνάντηση σε συνάντηση

Ως προς την έως τώρα καθυστέρηση που προκύπτει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σχολίασε ότι οφείλεται στη «μετατόπιση και την αλλαγή των απαιτήσεων από συνάντηση σε συνάντηση, που είναι απολύτως ανεξήγητη και υποκριτική, συμβαίνει ακριβώς επειδή ορισμένα κέντρα γνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα αποθαρρύνει επενδυτές και κάνει το κλίμα πιο δυσμενές. Συνεπώς θέλουν με τις καθυστερήσεις να ακυρώσουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυναμική μπορεί να έχει η χώρα και να το βάλουν αυτό στη "φαρέτρα" των προεκλογικών τους επιχειρημάτων».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη που είχε κάνει το 2013 στη Βενεζουέλα, τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε ένα ταξίδι, σε μια χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Αντιθέτως, όπως εκτίμησε, «η αναζωπύρωση του θέματος εντάσσεται σε μία συλλογιστική, σε μία "φαντασίωση" ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη ... αντίστοιχες κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί ενάντια στο Podemos, και το κέντρο που οικοδομεί αυτή την εξιστόρηση στον δημόσιο λόγο είναι ενιαίο, κοινό».