Γερμανία-Γαλλία απορρίπτουν τις παράλληλες συνομιλίες για το Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας με επίκεντρο τη σχέση που θα έχουν στο μέλλον μπορούν να λάβουν χώρα μόλις οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών.

«Μετά τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση, θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις και θα επικεντρωθούν στην οργάνωση των σχέσεων που θα έχουν στο μέλλον οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βρετανία», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό σε δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι δύσκολες και ότι η Τερέζα Μέι δεν θα μπορεί να επιλέξει προσεκτικά ό,τι εκείνη θέλει από τη συμφωνία.

«Πρέπει να διεξάγουμε αυτές τις συνομιλίες με τρόπο που θα είναι εποικοδομητικός και γεμάτος σεβασμό προς τη Βρετανία. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να τιμωρήσουμε τους πολίτες (της χώρας) επειδή ψήφισαν όπως ένιωσαν» υπογράμμισε ο Ερό.

Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά με τις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας και αυτή το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.

«Θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η αποδέσμευση από τους στενούς δεσμούς» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σημείωσε από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος «και μόλις αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε κατόπιν (…), όσο το δυνατό συντομότερα, να συζητήσουμε για την σχέση μας στο μέλλον».

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει, στην επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, με την οποία ζήτησε την παράλληλη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.

Όπως και η Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρέπει καταρχάς να υπάρξει πρόοδος επί των προϋποθέσεων της αποχώρησης της Βρετανίας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν «την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων» όταν το Brexit πάρει σάρκα και οστά.
«Ελπίζω η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στενοί εταίροι. Για εμένα, η Βρετανία παραμένει τμήμα της Ευρώπης με την οποία μοιραζόμαστε πολλά, αρχής γενομένης των κοινών μας αξιών», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «αποτελεί μια ιστορική επιτυχία χωρίς προηγούμενο και θα παραμείνει το ίδιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας» με «πολυάριθμα σημαντικά καθήκοντα» να φέρει εις πέρας, όπως τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ