ΤΕΦΑΑ: Ενημέρωση προς τους μαθητές Λυκείου

Ειδική ενημέρωση για τους μαθητές Λυκείου, παρέχει το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του Τμήματος και γιατί θα πρέπει να το επιλέξουν.

Στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού επιδιώκουμε, τονίζεται πιο αναλυτικά, την προαγωγή της γνώσης και της έρευνας σε θέματα αθλητισμού, άσκησης, υγείας και ποιότητας ζωής. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1984 και λειτουργεί από το 1994. Σήμερα οι απόφοιτοι του τμήματος είναι περίπου 1315 και οι ενεργοί φοιτητές στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών είναι περίπου 770.

Προπτυχιακές σπουδές
Οι σπουδές για την απόκτηση Πτυχίου στην Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό διαρκούν 4 έτη. Κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου έτους (βασικός κύκλος σπουδών, εξάμηνα Α’-Δ’) οι φοιτητές διδάσκονται όλες τις βασικές αθλητικές επιστήμες (Ανατομία, Φυσιολογία, Εμβιομηχανική, Εργοφυσιολογία, Προπονητική, Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Διδακτική, κτλ). Επίσης, μαθαίνουν τις αρχές διδασκαλίας ενός αριθμού αθλημάτων (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, γυμναστική, κλασικό αθλητισμό, ποδόσφαιρο κ.α.). Μετά το τέλος των δύο πρώτων ετών οι φοιτητές κάνοντας και πρακτική διδασκαλία ως «Καθηγητές Φυσικής Αγωγής» σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος των σπουδών τους.

Στο 3ο και 4ο έτος (εξειδίκευση, εξάμηνα Ε’-Η’) οι φοιτητές εξειδικεύονται σε μια συγκεκριμένη γνωστική περιοχή, δηλ. κατεύθυνση της αθλητικής επιστήμης. Ο κάθε φοιτητής επιλέγει την κατεύθυνση και ειδικότητα που επιθυμεί και παρακολουθεί αποκλειστικά τα μαθήματα της κατεύθυνσης στο 3ο και 4ο έτος. 

Κάθε κατεύθυνση καλλιεργεί δεξιότητες για διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας. Στο 4ο έτος οι φοιτητές κάνουν πρακτική εξάσκηση των γνώσεων που απέκτησαν ως εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο αριθμό αθλητικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το τμήμα μας. Επίσης παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, το Ερευνητικό Έργο, τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ειδική αναφορά γίνεται για την  απορρόφηση των αποφοίτων του Τμήματος.

Σύμφωνα με μελέτη, επισημαίνεται, που πρόσφατα εκπόνησε το Τμήμα σχετική με την απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων ήταν 88% ενώ το 64% εξ’ αυτών απασχολούνταν σε επαγγέλματα σχετικά με τις σπουδές τους. Και καταλήγει με την Έκθεση Αξιολόγησης:

«Το τμήμα πιστεύει στην δημιουργική διαδικασία της αξιολόγησης και στην ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία. Είναι από τα πρώτα τμήματα στην Ελλάδα που ολοκλήρωσαν και την εσωτερική και την εξωτερική αξιολόγηση. Η διεθνής ομάδα των αξιολογητών καταλήγει ότι το ΤΕΦΑΑ του ΠΘ, έχει κάνει πολύ καλή προσπάθεια να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην Ελλάδα και να γίνει ένα αξιοσέβαστο Τμήμα σε διεθνές επίπεδο».