«Ορατό το ενδεχόμενο νέου μνημονίου» σύμφωνα με τον Προβόπουλο

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, εκτίμησε πως είναι δύσκολο για την Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτές όσο διατηρείται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τέταρτου μνημονίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γ. Προβόπουλος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει μέχρι τώρα τις δεσμεύσεις της και τα περιθώρια στενεύουν. Ανέφερε ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση τελειώσει τώρα θετικά, θα έχουμε χάσει ήδη ένα εξάμηνο από το έτος.

«Δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές»


Ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως είναι δύσκολο για τους επενδυτές να εμπιστευθούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, την ώρα που η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση που θα της επέτρεπε να «δοκιμαστεί στις αγορές.

«Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;».

«Δεν έγιναν σωστά οι μεταρρυθμίσεις»


Τέλος, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν επί της ουσίας εφαρμοστεί, ενώ η λέξη έχει «δαιμονοποιηθεί» στη συνείδηση του κόσμου, καθώς έχει ταυτιστεί με περικοπή των εισοδημάτων. «Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του».