Αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις εισφορές οι επαγγελματίες

Την αδυναμία πληρωμής ακόμη και με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και την κόπωση των μέχρι πρότινος συνεπών ασφαλισμένων επισημαίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, κάνοντας λόγο για υπέρογκες αυξήσεις εισφορών και φόρων.

Την αδυναμία πληρωμής ακόμη και με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και  την κόπωση των μέχρι πρότινος συνεπών ασφαλισμένων επισημαίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, κάνοντας λόγο για υπέρογκες αυξήσεις εισφορών και φόρων.
«Δυστυχώς, οι οφειλές προς το ασφαλιστικό μας ταμείο δεν αφορούν μόνο παλιά χρέη, αλλά νέα. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο,  η αδυναμία των Τρικαλινών συναδέλφων, να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις, έχει εκτιναχθεί. Και με τις ρυθμίσεις, τις  λεγόμενες ευκαιρίες πληρωμής, προσπαθούμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης.
Εξάλλου και η έκθεση του δεύτερου τριμήνου 2017 που δημοσίευσε χθες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αλλά και ενός φαινομένου που δεν ξεκίνησε κατά την κρίση –από το σύνολο των οφειλών μόνο το 18,68% ή 4,35 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να μην καταβάλλουν εισφορές από το 2010 και μετά– και το οποίο δύσκολα θα περιοριστεί εν μέσω αυτής.
Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε ένα τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 827,1 εκατ. ευρώ, φθάνοντας έτσι τα 23,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν νέα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2017. Συνολικά, 533,7 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 293,4 ευρώ προήλθαν από αυξήσεις στα πρόσθετα τέλη. Μάλιστα, το ΚΕΑΟ ενέταξε για πρώτη φορά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, 205.980 οφειλέτες που βρίσκονταν στα μητρώα των Ταμείων, με συνολικές οφειλές ύψους 473,4 εκατ. ευρώ.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, από τις 42.979 οφειλέτες που συνολικά έχασαν την πιο πρόσφατη και πιο ευνοϊκή ρύθμιση της «νέας αρχής» που έγινε γνωστή ως η ρύθμιση των 100 δόσεων (ν.4321/2015), το 68% είχε δόση από 50 έως 300 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, από τους 77.227 οφειλέτες που εντάχθηκαν με οφειλές 3,2 δισ. ευρώ, απεντάχθηκαν τα 2/3.
Μάλιστα, υπό τον φόβο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και της ενεργοποίησης των υπόλοιπων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κάποιοι από αυτούς, 7.152 έχουν επανενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.