Κρατούμενοι σε πιλοτικό πρόγραμμα στην ειδικότητα της «Μαγειρικής»

«Κοινός μας στόχος είναι ο χρόνος κράτησης, να αποτελέσει δημιουργικό και παραγωγικό διάστημα, που θα προετοιμάσει την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».

«Κοινός μας στόχος είναι ο χρόνος κράτησης, να αποτελέσει δημιουργικό και παραγωγικό διάστημα, που θα προετοιμάσει την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».
Αυτά μεταξύ άλλων υπογράμμισε χθες  το μεσημέρι από την αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων που λειτουργεί εντός του Καταστήματος κράτησης Τρικάλων, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια κ. Μαρία Καραμεσίνη, αναφερόμενη στο  πιλοτικό  πρόγραμμα  κατάρτισης κρατουμένων που υλοποιεί στο εν λόγω κατάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Γενική Γραμματεία  Αντεγκληματικής Πολιτικής του  Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Πιλοτικό πρόγραμμα
Με την ευκαιρία της έναρξης υλοποίησης του νέου πιλοτικού προγράμματος στην ειδικότητα της «Μαγειρικής», με την συμμετοχή του ΚΕΚ Λάρισας της Διεύθυνσης Κατάρτισης Ενηλίκων του Οργανισμού, η διοικήτρια επισκέφθηκε το κατάστημα κράτησης Τρικάλων μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχη Φυτράκη.  Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και έχει ήδη οδηγήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στα καταστήματα κράτησης  Χανίων και Δομοκού, ενώ ο ΟΑΕΔ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση με την συμπερίληψη περισσότερων τεχνικών ειδικοτήτων σε θεματικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των τροφίμων και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.  «Η  υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους κρατούμενους γίνεται με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής υποδομής του Οργανισμού που άλλωστε έχει μια εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων με πλήθος προγραμμάτων  για ανέργους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους», τόνισε επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, για να καταλήξει:
«Ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να επεκτείνει τη Δράση σε περισσότερα Καταστήματα Κράτησης και με ποικίλα αντικείμενα, ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των επαγγελματικών αναζητήσεων και των αναγκών των φυλακισμένων και να διευκολύνει μελλοντικά την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία» υπογράμμισε η διοικήτρια του Οργανισμού».
 Είναι μια μέρα χαράς, η σημερινή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχης Φυτράκης, προσθέτοντας πως η ευκαιρία που μας δίνετε σήμερα είναι πολλαπλά σημαντική, γιατί δεν αφορά μόνο τη φυλακή Τρικάλων, αλλά αφορά περισσότερα πράγματα που ελπίζουμε σύντομα θα έχουν αντίκρισμα σε όλη τη χώρα. Η σωφρονιστική πολιτική που χαράξαμε από τις αρχές του 2015, διευκρίνισε,  περιελάμβανε μια σειρά από στοιχεία που θα εμπλούτιζαν τη φυλακή. Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Φυτράκης έκανε και για την αναγκαιότητα ύπαρξης σε μια φυλακή χώρων εκπαίδευσης και κατάρτισης, λέγοντας πως μια φυλακή που δεν τα προβλέπει αυτά δεν είναι φυλακή. Ενώ, εκτενή αναφορά έκανε και στην αντεγκληματική πολιτική.
Αυτό που πραγματικά θα τους κάνει εσωτερικά ελεύθερους ανθρώπους, είναι η εξέλιξη, είναι η δημιουργία, είναι η μόρφωση, τόνισε η Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ευαγγελία Πούλιου, για να προσθέσει:
«Και η μόρφωση είναι μέσα από το πολύ απλό έργο που θα διεκπεραιώσουν μέχρι κάτι πολύ πιο σημαντικό, μέχρι να καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας».
Επίσης στον ίδιο  χώρο μίλησαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπάρδας, ο αντιδήμαρχος κ. Γούλας, ο κ. Πανόπουλος, πρόεδρος υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η διευθύντρια του καταστήματος κράτησης Τρικάλων, κ. Μαρία Λύτσιου αναφέρθηκε σε αυτή την προσπάθεια, απευθύνοντας παράλληλα ευχαριστίες σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της.
Πιο μπροστά είχε προηγηθεί ξενάγηση στο χώρο του μαγειρείου και, στο τέλος  υπήρξε  μπουφές με εδέσματα, τα οποία είχαν  ετοιμάσει οι μαθητές στo πλαίσιο του προγράμματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.