Προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας

Στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν, αναφέρθηκε με δηλώσεις της χθες μετά από σχετική ερώτηση, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ Τρικάλων.

 
 
Στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν, αναφέρθηκε με δηλώσεις της χθες  μετά από σχετική ερώτηση, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθηγήτρια  Μαρία Καραμεσίνη, η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ Τρικάλων.
Ξεκίνησε χθες, τόνισε, ένα πρόγραμμα απασχόλησης 1300 περίπου ανέργων σε θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να εξηγήσει, πως  αυτό το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δηλαδή του προγράμματος πρακτικής άσκησης, για νέους 25-29 ετών που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Περιελάμβανε τετράμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούσαν στα πτυχία και στις ειδικότητες των νέων 25-29 ετών.
Αυτό το πρόγραμμα προκηρύχθηκε χθες, πρόσθεσε η ίδια, περιλαμβάνει οκτάμηνη κανονική απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας που ενδιαφέρονται, να απασχολήσουν στις ίδιες ειδικότητες όπου είχε γίνει η πρακτική άσκηση, σε αντίστοιχες δηλαδή θέσεις εργασίας τους πρακτικά ασκούμενους, νέους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προηγούμενη φάση.
Παρόμοιο
Παρόμοιο πρόγραμμα για τις ηλικίες 18-24 ετών, τόνισε επίσης η κ. Καραμεσίνη, θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου, και θα πρέπει να καλύψει πάλι αντίστοιχους πρακτικά ασκούμενους σε πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας.
Αυτό το συνολικό δωδεκάμηνο μέσα στην επιχείρηση έχει ως σκοπό, εξήγησε, να αποτελέσει εφαλτήριο για να μπορέσουν να παραμείνουν οι απασχολούμενοι, είτε στην ίδια την επιχείρηση, είτε σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις στην ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, προχώρησε και στην ανακοίνωση και άλλων παρεμβάσεων καταπόλεμησης της ανεργίας. Επίσης, ανέφερε, πως  έχει ανακοινωθεί από χθες, η έναρξη των αιτήσεων για την Παρασκευή του δεύτερου κύκλου κοινωφελούς εργασίας, σε 17 δήμους της χώρας, θύλακες υψηλής ανεργίας. Για το δήμο Τρικκαίων, προβλέπεται να γίνει προκήρυξη του προγράμματος με τους υπόλοιπους 34 δήμους.
Στην συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε το πρόγραμμα, είπε,  για 10000 θέσεις με δωδεκάμηνη απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις που ασκούν  οικονομική δραστηριότητα. Όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις ύδρευσης ή οι επιχειρήσεις αποκομιδής σκουπιδιών. Περιλαμβάνονται σε αυτό, δεν παρέλειψε να τονίσει και οι διαδημοτικές επιχειρήσεις.
Επίσης αναφορά έκανε για συμπληρωματικές θέσεις στο πρόγραμμα της υγείας με 1135 θέσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα και αφορά ειδικότητες που στελεχώνουν τις δημόσιες μονάδες υγείας.
Τέλος ειδική αναφορά έκανε και για  πρόγραμμα που αφορά  άτομα με αναπηρίες, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες που πάλι, διευκρίνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, θα προκηρυχθεί για τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα δοθεί η maximum επιχορήγηση.
Ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλία
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθηγήτρια  Μαρία Καραμεσίνη, μίλησε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και για το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλία, λέγοντας πως μέσα σε ένα χρόνο, α’ τρίμηνο του 2016 μέχρι α΄ τρίμηνο του 2017, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε, από το 27,5% σε 23,1% .
Ενώ, τόνισε χαρακτηριστικά, ήταν το 2016 πάνω από τον μέσο εθνικό όρο, αυτή τη στιγμή είναι ελαφρά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Επίσης, η ίδια μίλησε και για 9,5% αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη Θεσσαλία.
Είναι σίγουρο ότι σε αυτή τη μεγάλη πτώση έχει συμβάλλει πολύ η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, κατέληξε η ίδια.