Τα «ρετιρέ» των Τρικαλινών βαθμολογιών

Μπορεί να απέχουμε αρκετά από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, σημαντική μερίδα υποψηφίων γνωρίζει από χθες, μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ότι ο δρόμος και οι πόρτες των πανεπιστημίων της χώρας είναι ανοιχτά.

Μπορεί να απέχουμε αρκετά από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, σημαντική μερίδα υποψηφίων γνωρίζει από χθες, μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ότι ο δρόμος και οι πόρτες των πανεπιστημίων της χώρας είναι ανοιχτά, αν κρίνει κανείς των υψηλών βαθμολογιών που συγκέντρωσαν στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Μετά την χθεσινή ανακοίνωση η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και το σύνολο του νομού, έχει να υπερηφανευτεί για τις επιδόσεις των Τρικαλινών μαθητών.
Βαθμοί ιδιαίτερα υψηλοί παρά τις δυσκολίες που έκρυβαν κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως εκείνα των Μαθηματικών, της Ιστορίας, και ίσως της Έκθεσης.
Κάποιοι υποψήφιοι όμως κατάφεραν και ξεπέρασαν τα εμπόδια, αποσπώντας υψηλές βαθμολογίες.
Διάβασμα, μεθοδικότητα και οργάνωση είναι τα «κλασικά» μυστικά για την επιτυχία και την εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η υψηλή βαθμολογία αποτελεί επιβράβευση για τους κόπους και την κούραση πολλών μαθητών.
Η κατάκτηση της κορυφής εξάλλου δεν γίνεται χωρίς στερήσεις και χωρίς δυσκολίες. Για πολλούς αποφοίτους από χθες το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, βλέποντας στην πράξη τους καρπούς των προσπαθειών τους.
Οι υψηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα ήταν η ανταμοιβή των κόπων τους, της αγωνίας και του άγχους της τελευταίας κρίσιμης χρονιάς λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι Τσιλιώνης Κίμων, Κέμος Στέφανος, Μάνος Δημήτριος, Βοζίκη Δήμητρα, Μέρμηγκα Ευαγγελία, Κούτση Χρυσούλα, Ρίζος Κωνσταντίνος, Ακρίβου Χρυσή, Χατζηπαρασίδη Μαρία, Γεροκώστας Αστέριος, Λεπεντσιώτη Μαρία, Λάμπρος Στέφανος, Θανασάκη Χρυσούλα, Τσαγκαδοπούλου Ζωή, Κεφαλάς Βασίλειος, Κακάτσου Βασιλίνα, Γρηγορίου Αλέξανδρος και Ρώσης Γεώργιος είναι κάποιοι από τους μαθητές των σχολείων του νομού που συγκέντρωσαν υψηλά μόρια, κατακτώντας την κορυφή, γεγονός που τους ανοίγει τις πύλες εισόδου στις σχολές της προτίμησής τους.
Συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε σ’ όλους που προσπάθησαν, δίνοντας το καλύτερο εαυτό στην πρώτη δύσκολη μάχη της ζωής τους. Όπως συγχαρητήρια οφείλονται και στους μαθητές που κατάφεραν να αποσπάσουν βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων και είναι τόσοι πολλοί, που θα θέλαμε αρκετές σελίδες στην εφημερίδα για να τους παρουσιάσουμε.
Σήμερα μερικοί από τους πρωτεύσαντες των Τρικάλων, που καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, μιλούν στην «ΕΡΕΥΝΑ» για την επιτυχία τους, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
 
Κορυφαίος
Στην κορυφή των Τρικαλινών υποψηφίων βρέθηκε μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ο Κίμων Τσιλιώνης, μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά. Κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στο νομό με 19.654 μόρια. Ο 18χρονος υποψήφιος των φετινών πανελληνίων εξετάσεων βρίσκεται ένα βήμα πριν την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή.
 
Στα ψηλά
Στα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα βρέθηκε ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά Στέφανος Κέμος. Από τα εξεταζόμενα μαθήματα συγκέντρωσε 19.626 μόρια που του ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της Ιατρικής Θεσσαλονίκης. «Γνώριζα ότι τα πήγα καλά στις εξετάσεις, δεν περίμενα ωστόσο τόσο υψηλή βαθμολογία», θα πει χαμογελώντας ο Στέφανος.
 
Στα βήματα του μπαμπά
Τα βήματα του πατέρα του θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Μάνος, μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά. Ο Δημήτρης απέσπασε 19.514 μόρια και είναι αποφασισμένος να σπουδάσει Φαρμακευτική, ακολουθώντας το επάγγελμα του μπαμπά του, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκου Μάνου. Ο ίδιος θα μιλήσει για το συνδυασμό της Φαρμακευτικής με την Διοίκηση Επιχειρήσεων, κάτι που τον ωθεί να επιλέξει την συγκεκριμένη Σχολή.
 
Ενδιαφέρον για προσφορά
Η Ιατρική για την Δήμητρα Βοζίκη, μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά είναι λειτούργημα. «Προσφέρεις στον άνθρωπο και την κοινωνία… στα χέρια του ιατρού κρίνονται οι ζωές όλων μας», θα μας πει. Η 18χρονη μαθήτρια με τα 19.464 μόρια, βρίσκεται μια ανάσα πριν την είσοδο στην Ιατρική Σχολή.
 
Ισχυρές βάσεις
Για να συγκεντρώσει κανείς υψηλές βαθμολογίες απαιτούνται ισχυρές βάσεις. Για να χτίσει το οικοδόμημα η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Ευαγγελία Μέρμηγκα, πάλεψε σκληρά και κατάφερε το στόχο της. Συγκέντρωσε 19.385 μόρια και επιθυμία της είναι να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης.
 
Ανταμείφτηκαν οι θυσίες
Οι θυσίες των προηγούμενων χρόνων ήρθαν να ανταμειφθούν χθες για την υποψήφια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά Χρυσούλα Κούτση. Συγκέντρωσε 19.307 μόρια, στοχεύοντας στην εισαγωγή της Ιατρικής. «Ο στόχος ήταν δύσκολος και επίπονος. Οι θυσίες μου ανταμείφθηκαν», ανέφερε η Χρυσούλα.
 
Συστηματικό διάβασμα
Το συστηματικό διάβασμα και η προσήλωση στο στόχο αποτέλεσαν τη συνταγή της επιτυχίας για τον υποψήφιο του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων Κωνσταντίνο Ρίζο. Με 19.280 μόρια άρχισε από χθες να ακολουθεί το δρόμο προς την Ιατρική Σχολή. «Όταν βάζεις ένα στόχο δίνεις τον καλύτερο εαυτό για να τον κατακτήσεις», θα αναφέρει μεταξύ των άλλων ο υποψήφιος.
 
Ικανοποίηση
Ικανοποίηση προκάλεσε η ανακοίνωση των βαθμολογιών στην υποψήφια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά, Χρύση Ακρίβου. Με 19.260 μόρια, «φλερτάρει» χωρίς άγχος με την Ιατρική Σχολή. «Οι κόποι χρόνων ανταμείφθηκαν. Πλέον μου έφυγεένα μεγάλο άγχος, καθώς κατάφερα να κερδίσω την μάχη», θα υποστηρίξει η 18χρονη μαθήτρια.
 
Ευχαρίστηση
Ευχαρίστηση προκάλεσαν οι βαθμολογίες σε μια ακόμη μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά. Η Μαρία Χατζηπαρασίδη, με 19.198 μόρια, ετοιμάζεται από Σεπτέμβρη να φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή. Η ίδια χθες, δήλωσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση από τις βαθμολογίες, ευχαριστώντας καθηγητές και γονείς για την βοήθεια και την στήριξη που της παρείχαν.
 
Συστηματικό διάβασμα
Για να εισαχθείς σε μια υψηλόβαθμη σχολή, σαφώς και απαιτείται συστηματικό διάβασμα. Τη μέθοδο αυτή ακολούθησε επί σειρά ετών, ο Αστέριος Γεροκώστας. Και τα κατάφερε μιας και συγκέντρωσε 19.195 μόρια, που τον κατέταξαν στη δεύτερη θέση μεταξύ των υποψηφίων στο 8ο ΓΕΛ. Ο ίδιος πλέον ετοιμάζεται να υποβάλει το μηχανογραφικό με πρώτη επιλογή τις Ιατρικές Σχολές.
Αγάπη για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Από τις πρώτες τάξεις του λυκείου, η μαθήτρια του 8ου ΓΕΛ, Μαρία Λεπεντσιώτη, εξέφραζε το ενδιαφέρον για τα ξενόγλωσσα τμήματα. Η επιλογή πλέον για την ίδια είναι εύκολη καθώς τα 19.166 μόρια που συγκέντρωσε αρκούν και με το παραπάνω για να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία. «Παρά την κούραση που ένιωθα πολλές στιγμές φέτος δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Συνέχιζα γιατί είχα μπροστά μου ένα στόχο. Αυτό της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», θα μας πει η Μαρία.
 
Δύσκολος στόχος
Η εισαγωγή στις Ιατρικές Σχολές, πολιτικές ή στρατιωτικές αποτελούν ένα δύσκολο στόχο. Φυσικά και για τον μαθητή του 1ου ΓΕΛ Στέφανο Λάμπρο. Τα 19.108 μόρια που συγκέντρωσε, κατακτήθηκαν με πολλές θυσίες. Πλέον ο ίδιος βάζει νέο στόχο της εισαγωγής είτε σε κάποια Ιατρική Σχολή της χώρας, είτε στο Ιατρικό ΣΣΑΑ.
 
Εμπιστοσύνη
Εμπιστοσύνη, αρχικά στις δυνάμεις της, καθώς επίσης στους γονείς και στους καθηγητές της, έδειξε η νεαρή Χρυσούλα Θανασάκη, υποψήφια του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων. Συγκέντρωσε 19.091 μόρια, που την «αφήνουν» να κάνει όνειρα για την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή τον προσεχή Οκτώβριο.
 
Θριάμβευσε στα Μαθηματικά
Από τους λίγους υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες στα Μαθηματικά, λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας των θεμάτων, είναι σίγουρα η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων Ζωή Τσαγκαδοπούλου. Στο συγκεκριμένο μάθημα απέσπασε βαθμολογία 19,2, ενώ τα μόρια της ανήλθαν στις 19.075. Η υποψήφια των Θετικών Σπουδών μέχρι στιγμής δεν έχει επιλέξει τη σχολή που θα δηλώσει, ωστόσο η υψηλή βαθμολογία της ανοίγει διάπλατα πολλές πόρτες.
 
Με το βλέμμα στην Ψυχολογία
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ψυχολογία βρίσκεται ο υποψήφιος του 2ου ΓΕΛ Τρικάλων Βασίλης Κεφαλάς. Την απόφαση την έλαβε προ διετίας και πλέον είναι σε θέση να ονειρεύεται την εισαγωγή μιας και συγκέντρωσε 19.048 μόρια.
 
Λίγο πριν τη Νομική
Για την Νομική Σχολή ετοιμάζεται η υποψήφια του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων Βασιλίνα Κακάτσου. Με 19.048 μόρια η Βασιλίνα ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο.
«Μόνο Νομική» θα μας πει η ίδια κατά την συνάντησή μας. «Έχω πολλά ενδιαφέροντα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Με την εισαγωγή μου στην Νομική Σχολή θα αποκτήσω τις βάσεις για να ασχοληθώ περαιτέρω με τα ενδιαφέροντά μου», σημειώνει.
 
Όνειρο χρόνων
Από το δημοτικό σχολείο έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη για το επάγγελμα του ιατρού. Ο 18χρονος σήμερα Αλέξανδρος Γρηγορίου, μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά προετοιμάζεται να ακολουθήσει το όνειρο, μιας και συγκέντρωσε 19.000 μόρια. «Θέλω να προσφέρω στον άνθρωπο. Η Ιατρική είναι ένας κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται. Έτσι κι εγώ με αρέσει να εξελίσσομαι σε κάθε επίπεδο και να μην μένω στάσιμος», τόνισε ο Αλέξανδρος.
 
Αισιόδοξος
Γνώριζε ότι τα πήγε καλά στις εξετάσεις, αλλά δεν πίστευε ότι θα βρίσκεται τόσο ψηλά στην βαθμολογία ο Γιώργος Ρώσης υποψήφιος των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά. Με 19.000 μόρια ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος καλείται να επιλέξει μια από τις πανεπιστημιακές σχολές Ανθρωπιστικών Σχολών.
«Γνώριζα ότι έγραψα καλά στα εξεταζόμενα μαθήματα. Δεν περίμενα ωστόσο να συγκεντρώσω τόση υψηλή βαθμολογία. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος», τόνισε ο Γιώργος.