Η Σουηδία απέσυρε τις κατηγορίες κατά του ιδρυτή του WikiLeaks Ζούλιαν Ασάνζ

Τις κατηγορίες περί βιασμού κατά του ιδρυτή του ιστότοπου αποκαλύψεων WikiLeaks, Ζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να αποσύρει η σουηδική Δικαιοσύνη.

Τις κατηγορίες περί βιασμού κατά του ιδρυτή των WikiLeaks Ζούλιαν Ασάνζ απέσυρε η σουηδική Δικαιοσύνη λίγο μετά την ανακοίνωση του δικηγόρου του ότι κατέθεσε νέα προσφυγή στη Σουηδία κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του λόγω κατηγορίας για βιασμό, την οποία ο Ασάνζ αρνείται. Η προσφυγή έγινε εξαιτίας του κινδύνου να υπάρξει αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Wikileaks, οι βρετανικές αρχές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο Ασάνζ εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο θα τον συλλάβουν, αρνούμενες να αποκαλύψουν εάν υπάρχει αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2012 ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο, προκειμένου να γλιτώσει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με τη βρετανική αστυνομία να περιμένει να τον συλλάβει μόλις βγει από το κτίριο, με αφορμή τις κατηγορίες για βιασμό, που κατατέθηκαν εναντίον του τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία.