Εκρηκτικό το σκηνικό στο Δ.Σ. με φόντο τα οικονομικά στοιχεία

Λογομαχίες, βαριές εκφράσεις, ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αποχωρήσεις, σκιαγράφησαν το τοπίο με την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Φαρκαδόνας το βράδυ της Τετάρτης.

Λογομαχίες, βαριές εκφράσεις, ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αποχωρήσεις, σκιαγράφησαν το τοπίο με την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Φαρκαδόνας το βράδυ της Τετάρτης.
Αφορμή για τα παραπάνω, η συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων έτους 2016 της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Φαρκαδόνας. Οικονομικές καταστάσεις, που όπως αποτυπώθηκε παρουσιάζουν ζημιά, όχι μόνο κατά το έτος 2016, αλλά από το 2011, τη στιγμή που υπήρχε συγχώνευση των τριών Δήμων.
Όσο για τη ζημιά αυτή, όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση συνολικά από το 2011 έως και σήμερα αγγίζει τις 238.000 ευρώ.
Η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων έγινε από τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου . Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε ο ισολογισμός έκλεισε με ζημιές της τάξεως των 23.854,41 ευρώ. Η ζημιά οφείλεται στο ότι  η δημοτική επιχείρηση, εκτός από τα έσοδα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν είχε κάποια άλλη πηγή εσόδων ή χρηματοδότησης από το Δήμο ή άλλους φορείς, ώστε να μπορέσει να καλύψει άλλα έξοδα, εκτός από αυτά των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι εντάσεις προέκυψαν μετά από ερώτηση που κατέθεσε στο Σώμα ο κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου σχετικά με τη ζημιά, η οποία δεν παρουσιάστηκε, όπως οφειλόταν στο Σώμα προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και οι απαραίτητες ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε από τον εξωτερικό συνεργάτη τον περασμένο Νοέμβριο, του είχε συζητηθεί από την ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ. να συντάξει έκθεση πεπραγμένων, πράγμα που έκανε, ωστόσο αυτή η έκθεση δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Κατά την πορεία της συζήτησης ο δήμαρχος Φαρκαδόνας ζήτησε να ενημερωθεί από τον εξωτερικό συνεργάτη γιατί από τη στιγμή που γνώριζε την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΚΟΙ.ΔΕ.ΦΑ και ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η επιχείρηση, δεν ενημέρωσε.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου,
«Διαπιστώνω ότι προκύπτει ένα μείζον ζήτημα. Αρχικά, ο εξωτερικός συνεργάτης έκανε αυτό που όφειλε και η εισήγησή του δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ζητώντας από τον κ. Μεριβάκη να αναζητήσει τις ευθύνες και τον υπαίτιο.
Ο κ. Μεριβάκης διαβεβαίωσε ότι θα το πράξει και θα ενημερώσει το Σώμα στην επόμενη συνεδρίαση.
Η τοποθέτηση ωστόσο του κ. Παπαγεωργίου συνεχίστηκε, τονίζοντας ότι «όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να εκτίθενται τόσο η Διοίκηση της ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ, όσο και το δημοτικό συμβούλιο».
Ο δήμαρχος τότε ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΙ.ΔΕ.ΦΑ κ. Βασίλη Αγγέλη, να απαντήσει.
«Εγώ προσωπικά δεν είχα κάνει κάποια ενημέρωση, αλλά γνωρίζω ότι είχε γίνει δύο φορές από τον εξωτερικό συνεργάτη», υπογράμμισε ο κ. Αγγέλης. Στο πλαίσιο της συνεδρίαση ζητήθηκε και η άποψη του κ. Ηλία Καραμάνου, πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την εισήγηση. Ο κ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι δεν έλαβε ποτέ τέτοια εισήγηση για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο.
Η συζήτηση πυροδοτήθηκε μεταξύ των κ.κ. Μεριβάκη και εξωτερικού συνεργάτη, όπου αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις, ενώ την κατάσταση πυροδότησε η παρέμβαση του κ. Παπαγεωργίου.
«Η συνεδρίαση είναι απαράδεκτη και από τους ισχυρισμούς των εξωτερικού συνεργάτη και Β. Αγγέλη, διαπιστώνω Δήμαρχε ότι ψεύδεστε».
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου που απείλησε με μηνύσεις τον κ. Παπαγεωργίου αν δεν ανακαλέσει.