Μαξίμου κατά ΝΔ περί αυτογελοιοποίησης

Το Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, μετά την κατάθεση τροπολογίας για την άμεση διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατέθεσε την Τετάρτη τροπολογία για την άμεση διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016  στο πολυνομοσχέδιο, με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία. Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών». Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου που υποστηρίζει πως η ΝΔ έφτασε στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης, καθώς καταθέτει πρόταση τη στιγμή που «αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα» και ζητά από τους δανειστές ακόμα περισσότερα μέτρα.

Η Ν.Δ. που όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη ‘τόσα και άλλα τόσα μέτρα’, δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης. Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα. Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;».